Sunday, 23 October 2011

:: JADILAH SEPERTI IKAN DI LAUT ::

Assalamualaikum warohmatullah (:

Alhamdulillah , syukur yaAllah kerana saya bertambah sihat sepanjang cuti ni , (: ( cepat lah habis cuti , kalau tak nanti balik kolej kawan kawan tak kenal dah sebab dah jadi double , kui kui )

okay , " JADILAH SEPERTI IKAN DI LAUT " , apakah ? kenapakah ? bagaimanakah ?

*Subhanallah ! Alhamdulillah ! Allahu akbar ! sungguh cantik laut ALLAH <3

Semua orang tahu yang air laut ni adalah air garam , rasanya sangat masin, nak minum pun tak tertelan. Saya pun pernah mandi laut sampai terminum air laut , haaa terus muntah muntah , isk isk isk !!!*ni bukan ceritanya okay.

Ikan adalah salah satu hidupan yang ada dalam laut , kenapa nak jadi macam ikan di laut pulak ?
Ikan di laut ,
asam di darat,
dalam periuk,
bikin muafakat.
lalalala ~

*eh , nyanyi pulak , maaf2 ! iklan sebentar (:
Okay, ikan ni hidupan di laut yang menjadi makanan kita kan, bila nelayan tangkap, pancing, jala, pukat ikan di laut , rasa ikan ikan ni tak pernah masin kan walaupun ia hidup di dalam laut yang sangat masin. Ikan tidak pernah terpengaruh dengan masinnya laut, tidak pernah sekalipun walaupon luasnya laut yang masin tu dapat menampung semua hidupan laut.
So, what is the point here ?
      
      Saya , ana , kita , awak , kalian , entum ,  dia , dan mereka yang sudah biasa hidup dalam bi'ah solehah ( bi'ah = suasana = environment ), atau sering dikelilingi manusia manusia soleh dan solehah, pasti rasa sangat janggal bila tercampak ke tempat yang bi'ah nya tidak solehah atau in simple words, social environment lah. Tempat tempat macam ni selalunya tiada praktis praktis atau aktiviti aktiviti islamik. If there's any, normally strictly unapproved or not exposed, senyap senyap je :(
Jadi , kita kita yang tidak ditentukan Allah untuk berada dalam bi'ah solehah macam UIA ke , Al- Azhar ke, bla bla bla ke, segalanya berhikmah. 

Cuba lah jadi seperti IKAN DI LAUT yang tidak pernah sedikit pun terpengaruh dengan masinnya air laut. Jadi, tidak mustahil kita kita yang berada dalam suasana yang tidak terjaga batas batas pergaulan lelaki dan perempuannya , aurat terdedah sana sini , fesyen jadi keutamaan berbanding agama , coupling jadi budaya wajib etc(*Fuhh ! nak ke cafe pun sakit mata kan T_T) untuk tidak terpengaruh sedikit pun dengan environment yang sangat menyakitkan mata dan hati ni, takut takut mula mula je sakit mata , sakit hati , tapi lama lama become one of them , haaa tu parah.
So , cuba dan cuba lah untuk jadi seperti ikan di laut ! 

Okay then , nak jadi macam ikan di laut ni pasti ada usaha dan ikhtiar kan , kekuatan takkan datang bergolek , takkan Allah nak bagi free free je kot =P

firstly ,
> Sentiasa istiqamah jaga hubungan dengan Allah swt , keep up semua ibadah wajib dan sunat secara istiqamah dan improve jugak tau ! baru Allah sayang , weeee <3 Jadikan Allah teman terbaik sewaktu kalian rasa sangat "alien" . ( * bagi yang pernah rasa , akan tahu bagaimana rasa jadi alien , femes gak ), tp jangan lah waktu jadi alien je , sentiasa yek :D InshaAllah , kalau kita jaga hubungan dengan Allah , Allah akan jaga hubungan kita dengan manusia . wahhhh , besnyeeeee :D
*solat itu tiang agama !

Then,
> Jangan lah malu , jangan lah rendah diri dan jangan sekali sekali menyesal andai penampilan kalian amat berbeza dengan mereka , dikatakan fesyen lama lah , tak up-to-date lah, kuno lah, rimas, lemas, pelik, apa pon tak boleh lah, macam katak bawak tempurung lah, etc kerana kalian memang berbeza , walau rendah dipandang mereka tetapi tinggi dipandang Allah . BIAR ! biar apa mereka nak kata , kalian tetap kalian ! 
*Sesungguhnya Rasulullah Sallallahu Alaihi wa Sallam telah menyampaikan khabar gembira kepada kita bahawa: “Islam muncul pertama kali dalam keadaan terasing dan akan kembali terasing sebagaimana mulainya, maka berbahagialah orang-orang yang terasing tersebut. Para sahabat berkata, “Wahai Rasulullah, siapa al-ghuraba (orang terasing) ini?” Rasulullah Sallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Mereka adalah orang-orang yang melakukan perbaikan ketika manusia sudah rosak.” [HR at-Thabrani dalam al –Kabir]
~beruntung andai kalian dilihat asing~

> Cari kawan yang sekepala, boleh la saling ingat mengingatkan , solat jemaah sama sama , berdiskusi ilmiah ,  buat peningkat ketaatan dan komitmen terhadap Deen Islam yang tercinta. Kalau tak dapat cari dalam kampus , cari diluar kampus (*macam saya at first , asyik nangis sebab jadi alien sorang sorang kat kolej T_T), yang penting cari , kalau tak nanti akan rasa sangat kosong then kosong tu akan diisi oleh kawan kawan yang tak sekepala , then jadi lah sekepala pulak dengan yang asalnya tak sekepala, kan naya. =="
*Diriwayatkan drpd Abu Musa Radhiallahu Anhu katanya:
Daripada Nabi SAW baginda bersabda: “Sesungguhnya perumpamaan berkawan dengan orang yang soleh dan berkawan dengan orang yang jahat adalah seperti seseorang yang membawa minyak wangi dan seseorang yang meniup dapur tukang besi. Orang yang membawa minyak wangi, mungkin beliau akan memberikannya kepadamu atau mungkin kamu akan membeli darinya dan mungkin kamu akan mendapat bau yang harum darinya. Manakala orang yang meniup dapur tukang besi, mungkin beliau akan membakar pakaianmu dan mungkin kamu akan mendapat bau yang tidak elok."  [HR Bukhari & Muslim]
Islam sangat sangat menitikberatkan pentingnya pengaruh kawan kawan terhadap seorang muslim dan mukmin dalam menentukan kukuhnya hubungan antara manusia dengan Allah, mejalankan segala suruhanNYA dan meninggalkan segala laranganNYA ~
*Rasullullah SAW bersabda “Seseorang itu mengikuti Deen (cara hidup) sahabat karibnya, oleh yang demikian berwaspadalah/ bersikap bijaksana dalam memilih sahabat.” [HR Tarmidzi]

TAPI , ini tidak bermakna kalian tak boleh berkawan dengan yang lain lain , tetap berkawan , be as flexible as can selagi tidak bercanggah dengan ajaran Islam. In my case, saya lebih ramai kawan non-muslims dari yang muslims di kolej kerana classmates pun only 3 of them are muslims out of 60, yang lain cuma roomates dan kawan roomates. (:
Dan bila dah berkawan, kita ada tugas ye, sebagai da'ie Allah, pengaruh mereka ke susasana kalian dengan cara yang paling berhikmah , InshaAllah , Allah akan pinjamkan kekuatanNya pada kalian.
*sahabat sahabat sefikrah yang kutemui setelah 5 bulan "lonely" di kolej (:, ada rupanya diorang cuma tak pernah terserempak walaupun kolej tu besar sekangkang kera je =p

> Kalau boleh , hidup dalam jemaah , tak ada di kampus , luar kampus ada . Kalau tak boleh , boleh kan jugak ! hehe (: Kita manusia biasa tak boleh hidup sorang sorang dengan iman yang lemah. Aktifkan diri dengan usrah , program program dakwah di luar, tazkirah , dan banyak lagi lah . Kalau kat kampus sendiri takde , menyebok la kat kampus orang lain, hehehe =P

> Kalau dapat ajak kawan kawan dan mulakan bi'ah solehah di kampus sendiri yang "kosong" , memang TERBAIK lah ! :D

take note : *Kalau kita tolong agama Allah , nescaya Allah akan tolong kita , inshaAllah ^^,

Akhir kata , jadilah seperti ikan yang hidup kerana masinnya air laut tak mampu menyerap ke dalam isi ikan yang hidup, namun apabila ikan sudah mati , secubit garam pun sudah cukup untuk memasinkannya.... begitulah hati manusia, hati yang hidup sangat sukar dinodai, tetapi bila hati telah mati, terlalu mudah dipengaruhi :')
S U B H A N A L L AH ! ! begitu sempurna aturan alam ALLAH swt untuk menunjukkan hikmah hikmah kehidupan kita di bumiNYA . Jadi , peliharalah hati kita , istiqamah doa supaya Allah tidak matikan hati kita. INGATLAH, sekeping hati yg tercipta dari segumpal darah itu sangat berharga untuk dipelihara. Suci sekeping HATI maka sucilah segalanya , mati sekeping HATI maka matilah segalanya~

*Allahua'lam ~

2 comments:

fasiihahsamsudin said...

ha..hehe..da ade komen.yeay.suka entri ni.hehe..teruskan menjadi yang Ghorib di sana ye.hehe.biar Ghorib di dpn manusia,jgn Ghorib di akhirat kelak.sama2 kita jadi ghorib.ghorib jiddan.hehe

~Shima Nur~ said...

hehe , alhamdulillah boleh komen dah ye seha :D

InshaAllah ye seha , "Ghorib itu indah" hihi (: