Thursday, 20 October 2011

T E R L A L U R I N D U

Assalamualaikum warahmatullah :)

Alhamdulillah , setelah sebulan lebih blog ni berhabuk , tiba - tiba terasa nak luahkan sesuatu :')
Alhamdulillah sekali lagi kerana masih dipinjamkan kekuatan oleh Allah untuk saya menggerakkan jari jemari runcing ni untuk menaip (*runcing la sangat , kui kui ) =P

okay , apa yang nak di share kali ni hanya lah luahan perasaan RINDU DENDAM saya sahaja , harap maklum~

Okay , T E R L A L U   R I N DU  ? pada siapa ye ? jeng jeng jeng <3

hurmm ,  saya sangat rindukan sahabat sahabat saya yang sama sama menuntut di SYS dari kami tingkatan 1 sampai lah tingkatan 5 , 5 tahun kami bersama umpama satu keluarga . ohhh, rindunya ! ! !
Alkisahnya , di sekolah ini lah kami dididik , ditarbiah , diajar , dibasuh , dimarah , dimanja , dicubit , ditengking , disayang , dan macam macam ' di- ' lagi la ye . :')
ALLAH , alangkah indahnya jika dapat bersama kalian semula wahai sahabat sahabat ku .

Alkisahnya bermula apabila saya mendaftar masuk ke asrama puteri sekolah ni atau kami gelar ASTRI (:
disini bermulanya persahabatan kami semua , mula mula sekali kenal Farah sebab daftar sekali , dan masuk dorm yang sama . Then , jumpa lah sahabat sahabat lain yang sama dorm , paling terkejut jumpa kawan sekolah rendah time darjah 1 sampai darjah 3 , nama dia Syariza . Agak lama kami tak bersua muka padahal jiran je , satu kampung , hehe . okay , lagi saya ada kawan nama Safina , dia ni sebijik macam saiful apek ! ramai lagi lah sahabat sahabat saya , nanti akan tersebut la nama nama mereka dalam kisah kisah yang bakal diceritakan ye .

Banyak perkara baru yang kami belajar disini , solat jemaah pada waktu subuh , maghrib dan isyak , baca mathurat berjemaah selepas maghrib , baca al-mulk sebelum tidur , petang petang wajib turun riadah , lepas zohor dan isyak wajib pegi prep dan banyak lagi , semuanya wajib, takde siapa boleh lari. Bagi kami yang baru form 1 waktu tu , semua perkara ni adalah sangat baru , seronok dan agak melelahkan sebab berkejar kejar ke sana sini kan , kalau lari nanti kena denda , nak tak nak kena buat jugak. Semua ni lah yang mengajar kami cara nak bahagi masa , paling penting tak boleh buang masa , kalau tak mesti lambat . Sebahagian dai kami memang sangat bagus , sentiasa awal pergi sekolah , pergi prep dan lain lain dan pasti lah sebahagian lagi dari kami yang kadang kadang lewat nk ke sana sini , hehe , kadang kadang je tau , biasa lah budak budak. Kami belajar basuh baju sendiri , bangun pagi sendiri , kemas barang sendiri , semuanya sendiri lah. Then , ingat lagi kamu semua kena panggil dengan senior form 5 , lepas tu faham faham jelah apa jadi kan, kena basuh la, huhu. Sebenarnya senior senior nak ajar kami hormat dan respect diorang dan sesama kami tapi dengan cara diorang la kan. Balik dorm semua mata merah nangis, hoho. Kenangan ~ So , the points here are we manage to be independent without our parents, give respects and love to each others and manage our time well !


okay , bila dah masuk form 2 , kami dapat warden baru : ustazah Ainon yg tercinta ~ seiring dengan tu kami belajar benda baru . Ustazah wajibkan kami penghuni ASTRI memakai stokin setiap kali nak keluar dari kawasan asrama perempuan , contoh pegi prep kat kelas or library ke. Mula mula pelik jugak , kenapa lah tiba tiba kena pakai stokin ye , rupa rupanya kaki ni pun salah satu aurat wanita yang perlu ditutup, baru kami tahu yang hanya wajah dan telapak tangan yang boleh di expose di hadapan bukan mahram. (: Yeay ! kami berjaya menutup aurat dengan sempurna di sini dan kami praktik kan bila balik rumah jugak . suka suka ! ^^,
okay , tahun ni pertama kali kami terlibat dengan MTQ daerah kinta , ada di antara kami yang masuk pertandingan Marhaban , Nashid , dan lain lain . Ingat lagi kenangan kita semua berlatih marhaban sampai hilang suara sebab menjerit jerit , hehe. Suka sangat lagu marhaban yang ustazah ainon ajar, sedap kan. Saya, puteri, nina, dan lain lain hari hari berlatih sampai la hari pertandingan, kami menang naib johan ! fuhh , tak sangka , kalah tipis dengan sekolah Izzuddin Shah, biasalah diorang lelaki, suara lebih mantap la kot, lagipon juara bertahan rasanya. takpe dah cukup bangga sebab kali pertama kami masuk dah dapat naib johan, hehe, terima kasih ustazah ! :D Time form 2 ni , saya ada kenangan pelik dengan sorang sahabat ni , namanya Ayu, hehe, kalau teringat kisah ni balik , terasa lah sangat kebudak budakan nya kami, bayangkan lah , gaduh x bertegur lebih enam bulan tak silap semata mata gaduh berebut bilik air, hahahahahahaha , geli hati betul :D ceritanya macam ni, time tu ada di antara kami yang berpuasa khamis. Alkisahnya saya baru bangun tidur dan tengok waktu nak dekat maghrib, jadi kelam kabut la nak pegi mandi kan, nak siap siap turun dewan makan, dalam bilik air semua penuh, jadi saya tunggu la turn seorang sahabat ni tengah mandi , bila dia keluar , saya nak masuk la, tibe tibe je ayu ni muncul dari mane entah dengan muka  mamai kata dia dah cop bilik air tu lepas kawan lagi sorang tu keluar, saya pun naik angin la ( time tu memang saya sangat lah panas baran) , saya terus je masuk , lantak la apa nak jadi pun, yang silap nya ayu ni pun panas baran gak , hahah. Maka , terjadi lah acara perang di dalam bilik air yang sempit tu, hahaha , malas la cerita adegan dalam tu, tapi saya menang , ayu balik dorm nangis nangis , hehe, jahat betul saya ni. Rupanya ayu pun puasa , tapi sebab kejadian tu dia tak turun buka puasa pun , saya pula turun buka puasa dengan muka macam singa betina. hahahaha. selepas tu , kami langsung tak bertegur sapa walaupun satu kelas dan dorm sebelah. Yang kelakarnya , kawan kawan dan senior duk usik usik kami macam kami ni pasangan bercinta yang tengah bergaduh , hahaha. kami ni pun satu, ego tinggi sangat , masing masing tak mahu minta maaf, padahal mana ada marah dah. Tapi akhirnya kami berbaik jugak time Jamuan akhir tahun asrama secara tak sengaja. Tak tahu lah kenapa kenangan yang ni sangat segar dalam ingatan saya , tak tahu lah ayu ingat lagi ke tak :D kelakar kan kami, hahaha. Moral of the story, time puasa , kurangkan lah tidur time puasa dan jangan tidur lepas asar, sebab nanti boleh bertukar jadi senga betina. :D
Lagi pengalaman berharga waktu form 2 ni ialah apabila kami dipanggil ustaz dan ustazah untuk berkumpul di padang pada waktu malam semasa orang lain sedang nyenyak tidur. pelik jugak, kenapa lah agaknya. Rupanya ade sesuatu yang ustaz dan ustazah ingin betulkan, ada di antara kami ni kurang menjaga pergaulah antara lelaki dan perempuan atau tidak menjaga ikhtilat dalam bahasa islami nya. Disebabkan hal ni , timbullah budaya ' couple ' dan adik angkat , abang angkat antara pelajar lelaki dan perempuan kat sys ni. Jadi , ustaz dan ustazah ajak kami muhasabah diri balik dan terangkan hukum sebenar ber ' couple ' dan berangkat angkat dengan ajnabi ni, sangat lah dilarang dalam Islam kerana perkara ni sudah dikira menghampiri zina, kan Allah ade berfirman " Jangan hampiri zina", patut lah ustaz marah sangat sangat apabila terjumpa surat cinta lah , aduan dari pelajar lelaki lah dan macam macam lagi lah. Kami ni kan tanggungjawab ustaz dan ustazah, jadi mereka sedaya upaya menyedarkan kami tentang hal ni walaupun ramai yang tak boleh nak terima, dan saya pun blur blur je malam tu sebab ngantuk tapi sampai sekarang saya ingat pesan ustaz dan ustazah yang ni. Alhamdulillah terima kasih ustaz dan ustazah kerana menjaga kami dari dimurkai ALLAH :') Alhamdulillah~


ni gambar waktu kami form 2 bersama ustaz dan ustazah tercinta <3 
*semua muka budak budak lagi (:   



Okay , satu perubahan besar apabila kami semua melangkah masuk form 3. Apa perubahan tu eh ? positif or negatif ? ermm, ustazah ainon wajibkan semua pelajar KAA dan RK pakai tudung labuh bidang 60 ke sekolah, yang KAA tudungnya warna biru laut, yang RK tudung putih. First impression kami semua, " mak aih, labuhnya ! " hehe, first time nak pakai tudung labuh ye kawan kawan, agak teruja , tak kurang juga yang tak puas hati, macam macam reaksi lah time tu. Walau apa pun , peraturan tetap pertauran , hari pertama ke sekolah kami pakai tudung labuh , wahhh , saya rasa macam orang baru , besnyee walaupun rimas sikit, rasa macam kat sekolah agama kan waktu tu kawan kawan, sampai kalau kami pergi apa apa majlis atau program kat luar sekolah , mesti orang ingat kami ni pelajar sekolah agama , tapi kami ni kelas agama je. Memang sangat cantik rupanya bila tengok orang pakai tudung labuh, rasa tenang je kan. Then , ada lah diantara kami yang dah tunjuk minat pada tudung labuh , dan mula tempah tudung and pakai pegi prep , tapi ada jugak yang kurang minat. biasalah manusia kan , rambut sama hitam , hati lain lain , chewaaahh ! =P Tiba tiba teringat perangai nakal saya dan sahabat baik saya Ain waktu form 3, hehe. Kami dudk paling belakang sekali dalam kelas, nakalnya sebab suka makan dalam kelas time cikgu ngajar, ish ish ! ( jangan tiru aksi kami ye)*
paling tak tahan , lepas rehat lah , kami bungkus nugget or cucur satu plastik penuh penuh dengan sos nye , buat bekalan makanan dalam kelas , mentang mentang duduk belakang sekali yek Ain , hehe. Pastu suka nyanyi nyanyi, seronok lah ! usik Awin yang duduk kat depan ain. Wahhh rindunyeeeee !!! :(
Yang paling rajin belajar time tu sahabat sahabat saya yang pandai la time tu Fasiihah and Fadhillah : dua budak cerdik dalam kelas saya , anak emas ustaz ni , hehe *gurau je, jangan marah ye :) Dah la pandai , sopan je, bukan nakal macam saya ni (; tahun ni kan nak PMR , jadi bila dah hujung tahun tu , semua jadi rajin study , siapa tak nak result cemerlang kan. Okay , kisah sedih time PMR lak , siapa yang duduk kelas first time exam tau lah apa yang berlaku. Waktu English paper 2, saya dah sangat ready nak buat essay , masa yang tertera di whiteboard ialah " 9.55 - 11.55 ( 1 1/2 jam ) " perhati betul betul ye apa yang tertulis tu, jadi saya pun bajet la berapa lama masa nak buat essay , summary and literature. Selepas semua dah siap , cuma summary je saya belum salin dalam kertas jawapan lagi , saya tengok jam dah 11.25, jadi saya senyum la sebab ada lagi setengah jam untuk saya salin summary tu dalam kertas jawapan cantik cantik, TAPI tiba tiba ada seorang pengawas peperiksaan ni , dia ke depan dan padam no 5 jadi 2 macam ni = 11.55 --> 11.25 , fuhhh , memang terkejut badak la saya , rupanya dia salah tulis , sepatutnya sejam setengah je , tapi dia tulis 2 jam , lepas tu senyap senyap pegi tukar , dah la tak bagitahu , ingat kami tak nampak, tapi apakan daya , pengawas tu dah announce yang masa dah habis dan mula kutip kertas, saya yang belum salin apa apa jawapan summary dah rasa macam nak pengsan, menggigil tangan tak tahu la kenapa , tapi saya cuba tulis jugak namun tangan tak mampu nak tulis sebab saya pun tak faham apa yang saya tulis , terlalu takut rasanya. Bila pengawas tu tiba depan saya minta kertas , saya rasa macam nampak harimau , hantar jela kertas yg summary nye tak berjawab , ALLAH T_T , keluar kelas terus nangis , huwaaaaa :( memang tak dapat A la, dan memang result keluar English la yang mencacatkan sikit result saya , huhu , apa pon Alhamdulillah sebab result still cemerlang ^_^ Pengalaman yang mengajar supaya kita menjadi lebih teliti kan. Syukur ya Allah. lepas PMR , dok layan korea ramai ramai kat dalam surau, ish ish ape nk jadi lah , sampai nangis nangis tengok korea ye Safina, hehe
banyak lagi yang berlaku time form 3 ni tapi tak tercerita la agaknya.=p

okay , lepas semua dapat result, kami pun melangkah ke tahun yang baru , dan ke kelas yang baru , kelas kami namanya 4 SA ( Sains Agama ), alhamdulillah gembira sangat sebab masih diberi peluang untuk terus belajar bahasa Arab. At first , saya , Fadhillah , Fasiihah dan sahabat sahabat lain sangat teringin nak masuk ke sekolah agama berasrama penuh , kami memang menanti tawaran dengan penuh debaran. TAPI , habuk pun kami tak dapt , huhu T_T . agak terkilan di situ sebab memang agak mengharap waktu tu , biasalah , manusia hanya boleh merancang , tapi Allah jua yang menentukan , dan perangcangan Allah itu lah yang terbaik buat kita , He always knows the best ! jadi , kekal lah kami dalam kelas 4SA tersebut , diperkenalkan dengan subjek subjek baru , dapat kawan baru Hanis dan Laily, seronok ! Time form 4 ni , saya dan sahabat sahabat semakin aktif , team bola jaring sekolah , majoritinya sahabat sahabat comel saya --> Ain , Fadhillah , Syariza , Safina , Ana Pie, Afiqah dan lain lain , diorang ni sangat hebat asyik menang je then ade yang terpilih ke peringkat negeri, korang hebat ! walaupun bila baru balik dari perlawanan semua muka dah berkilat , hehe. Lagi , kami terlibat dengan Ihtifal KAA dan SMKA, 2 acara yang kami bolot adalah Qalam Jamaie dan Kuiz AlQuran, saya , Fadhillah dan ada seorg senior ni msuk Kuiz , sahabat sahabat yang lain semua masuk Qalam Jamaie , uataz Azrul yang latih , memang terbaik lah diorang , saya dan fadhillah sangat teringin nak masuk tapi apakan daya , takkan nak tamak pulak kan . Qalam Jamaie ni sebenarnya macam Choral Speaking dlm bahasa Arab . Wallahi ! memang persembahan diorang sangat best dan mantap ! yang budak kuiz pulak berlatih dengan ustazah Ainon , memang kerja kitorang khatam buku KKQ jelah tu pon main main , hehe. Hingga tiba hari pertandingan , kami budak Kuiz berjaya masuk Final and akhirnya dapat tempat ke3 , alhamdulillah. Dan yang sangat menggembirakan , Qalam Jamaie muncul Johan , Allah , menitis air mata sahabat sahabat saya,berkat tunjuk ajar ustaz dan usaha diorang, Alhamdulillah . Terbaik ~
Teringat pulak time nak dekat MTQ, ustaz suruh saya masuk pertandingan Hafazan , buat pertama kalinya saya dipilih masuk pertandingan yang memang dari dulu saya teringin nak masuk , alhamdulillah ~
Then mula lah , sesi berlatih di rumah ustaz , tiap petang ajak Fadhillah teman, macam macam perkara yang saya tempuhi sepanjang berlatih di rumah ustaz , ehem ehem , fadhillah ingat lagi tak ? ^_* Siap Munzir ( anak ustaz yang umur 5 tahun ) ajar saya betulkan makhraj huruf 'kho' , katanya kena bunyi macam nak buang kahak , haha . comel ! ~ Time berlatih hafazan sahabat sahabt semua sangat supportive , ada je yang willing nak tasmi' bacaan saya tak kira la kat atas katil ke , kat surau ke , kat kelas ke , rindunyaa saat saat tu , teringat beberapa hari lepas Puteri kata rindu nak dengar saya menghafaz dambil pegang Quran kecil , :') HUrmm, sangat terharu. Terima Kasih sahabat sahabatku sayang <3
okay , sehingga tibanya hari pertandingan, saya ingat lagi , waktu saya melangkah masuk tempat bertangding yang diadakan dalam lab komputer, nama saya dipanggil serentak dengan nama peserta lelaki sekolah saya , jadi ustaz ustazah , kawan kawan semua pegi tengok dia , takde siapa pun yang tengok saya , huhu.
Tapi takpe saya cekalkan hati dan melangkah kearah mic. Time ni ade perkara lawak berlaku, Ketua Hakim mulakan dengan bertanya " hal anti musta'iddun ? " , saya pun jawab lah , "na'am". tiba tiba semua hakim senyum senyum dan buat muka nak tergelak sambil pandang wayar mic yang saya pegang. Rupanya tangan saya sangat menggigil pegang mic sampai hujung  wayar pun nampak gegarannya, hahaha buat malu je. *nervous kot, first time (: dah habis terus keluar , ustaz buat muka pelik, "eh, dah habis ke ?" saya pun "dah"
tak sempat diorang nak tengok. hehe, takpelah takde rezeki
okay then , saya jalan jalan kat SMK TIWA tu , then tak tahu nak buat apa dah , terus ke kantin dan terserempak dengan ustazah Zawiyah dan ustazah tiba tiba ucap tahniah kat saya, saya buat muka pelik , ustazah pun bisik kat saya , "Alhamdulillah , awak johan hafazan shima" saya punya lah terkejut , rupa rupa nya ustazah yang kira markah peserta tu kawan ustazah Zawiyah , patut lah ustazah tahu. Waktu tu saya rasa nak melompat je , memang sangat tak percaya dan ragu ragu , takut berita tu tak betul sebab nanti mesti kecewa, jadi saya dengan seorang junior yang memang ada kat situ diamkan jelah sehingga lah tiba majlis penyampaian hadiah . Waktu ni memang tak rasa apa dah, tak dapat nak rasa nikmat berdebar debar sebab dah tahu keputusan, hoho. Yang paling tak tahan , ustazah Ainon cakap kat saya " Shima kalau tak menang , tak payah balik asrama ! ustazah tinggal je kamu kat sini" huwaaa , menakutkan betul ! tapi saya rilek jela cume berdebar nak tengok reaksi semua orang. Bila nama saya diumumkan sebagai Johan pertandingan hafazan perempuan daerah kinta, hah semua sahabat sahabat saya menjerit bersorak , wahh sangat terharu , terima kasih sahabat sahabat semua ! terima kasih ustaz ustazah semua! Alhamdulillah Thank You Allah <3 Kenangan manis ~
Ade satu lagi yang tak leh lupa , kami form 4 dah kira senior la kan , jadi kami ada lah kumpulkan adik adik form 2 dalam surau dan mulakan sesi membasuh diorang, haha. Actually ada masalah sikit antara diorang , jadi kami sebenarnya nak selesaikan masalah diorang tapi mungkin cara kami agak keras (*nak tunjuk senior la konon ), yang kelakar nya , saya dan Safina lah yang paling garang , budak budak semua tunduk je sebab cuak , yang saya ni depan diorang tegas habis , suara lantang habis , bila toleh belakang pandang kawan kawan , gelak lah apa lagi , tapi takde bunyi lah sebab nanti adik adik tak takut pulak kan , Safina pun sama , sahabat sahabat yag lain pun sama , buat buat garang je lebih , hehe. Kasihan adik adik, tapi alhamdulillah berjaya eratkan ukhwah antara mereka semula (:
Time form 4 ni , ada gak kenangan pahit : salah faham antara kami kan , segalanya berhikmah , mengajar kami erti persahabatan dan kasih sayang kerana Allah yang sebenar , semakin erat ukhwah kami <3

Okay , tahun terakhir kami bersama, tahun ni rasanya kami semua rapat antara satu sama lain , semua rapat , sangat sangat rapat . Tahun ni kami lah yang paling senior , kami lah yang pegang ASTRI , wah wah , hehe
Safina selaku Ketua Asrama yang sungguh berwibawa , hehe. Junior junior semua takut ngan kak pina kan. dan sahabat sahabat lain yang sama sama membantu Safina mentadbir ASTRI (: macam macam kisah jugak waktu ni , tapi macam dah tak larat nak cerita ni. Jadi , cerita form 5 ni saya tinggalkan untuk sahabat sahabat kenang sendiri ye. =P

Banyak yang kami dapat dari SYS , terlalu banyak , syukur kepada Allah kerana mempertemukan kami di sini dengan ustaz ustazah yang mendidik kami sehingga diri kami yang sekarang ini, Alhamdulillah ~
Wallahi ! memang saya sudah tak jumpa sahabat sahabat seperti kalian di tempat lain walau kita semua sudah bertebaran di merata rata tempat di seluruh dunia, kalian tetap dan akan sentiasa di hati saya selamanya. <3

UKHUWAH LILLAHI TA'ALA ABADAN ABADA
UHIBBUKUNNA LILLAHI TA'ALA
SEMOGA KALIAN SENTIASA SIHAT SEJAHTERA DI BAWAH LANDASANNYA TAK KIRA DI MANA PUN KALIAN SEMUA BERADA

*Sangat berharap kita dapat berkumpul semula di ASTRI satu hari nanti, inshaAllah
*Dimana sekali pun kalian berada , jangan lupa ye apa yang kita diajar oleh ustaz dan ustazah disini, itulah yang akan membentuk kehidupan kita disana kelak
*bak kata Fadhillah , sekolah kita memang tak sehebat sekolah agama lain , tapi hanya kita yang tahu betapa hebatnya SYS kerana "SYS IS THE BEST " :D
*Rindukan saat saat kita bersama T_T
*Terlalu banyak kenangan kami , tak tertulis agaknya , yang ni sempat muatkan sedikit je kisah kami sebagai pengubat rindu :')


*ni lah antara wajah terbaru kita kita lepas hampir 3 tahun tinggalkan SYS
*cun melecun semua ! Subhanallah ! <3
*ada pic yang saya tak dapat cari , maaf ye siapa yang takde dalam gmbar ni


Notajari : maaf , bahasa melayu saya sangat berterabur, memang dari dulu susah nak dapat bm A , tambah tambah dah 3 tahun tak belajar dalam bm , maaf ye =p

7 comments:

Noor Afiqah said...

gambar aku mana? haha :)

Noor Afiqah said...

pic aku mana?haha :)

~Shima Nur~ said...

penat aku explore fb ko cari pic ko fiqah , tapi tak jumpa , sedih betoi . mai send pic kat ak , ak tambah (:

amni fiddin said...

shimaaa....nak nangis baca cerita ni..bnyak benda yang kita semua dapat sepanjang jadi pelajar sys wlu sy bukalah asrama yang ulung... terima kasih ingatkan kembali kenangan emas ni....

~Shima Nur~ said...

jom nangis sama sama sebab rindu :')
em betul tu ain , tempat tarbiyah kita , Alhamdulillah

fasiihahsamsudin said...

shima..cerita sal bebudak asrama je..huhu..apepun,suke entri ni..hehe

~Shima Nur~ said...

hehe , @fasiihasamsudin , kamu pon pelajar asrama gak kan :)